Kraamtijd

De eerste tijd na de bevalling

De kraamtijd begint na je bevalling. Je kan deze tijd thuis doorbrengen maar ook in het kraamhotel of in het ziekenhuis.

Wij komen in de eerste week regelmatig bij je kijken hoe het gaat met jou en je baby. We bespreken je lichamelijk herstel en hoe jij je voelt.

Als de baby 72 uur of ouder is, komen we tijdens een van de bezoeken de hielprik doen. Het consultatiebureau neemt aan het eind van de kraamweek contact met je op voor een afspraak voor een intake en de gehoorscreening.

Vanaf dag 8 van de kraamtijd krijgt een baby die borstvoeding krijgt vitamine K en D. Een baby die flesvoeding krijgt hoeft alleen vitamine D. Deze vitaminen zijn verkrijgbaar bij de drogist of apotheek.

Nadat wij voor het laatst bij jullie thuis zijn geweest in de kraamtijd, zal het consultatiebureau de zorg voor de baby overnemen. Als je nog vragen hebt over bijvoorbeeld jouw herstel of over je baby mag je ook altijd contact met ons opnemen.

Kraamzorg

In de kraamtijd krijg je hulp van een kraamverzorgende. Deze hulp kan je bij verschillende kraamzorgorganisaties aanvragen. Een kraamverzorgende blijft ongeveer 8 dagen na de bevalling. Ze helpt jou en je partner bij de verzorging van de baby. Ze helpt je bij het geven van borstvoeding of flesvoeding, controleert dagelijks de baby en houdt jouw herstel goed in de gaten. Wanneer de kraamverzorgende constateert dat er iets niet in orde is dan zal zij altijd contact met ons opnemen voor overleg.

Kraamzorg wordt voor een groot deel vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Er is echter een bedrag (€5,10 per uur) dat je zelf moet bijdragen. Afhankelijk van je aanvullende verzekering kan dit alsnog vergoed worden. Check hiervoor de polisvoorwaarden van jouw verzekering.

Omdat kraamzorgorganisaties graag willen weten hoeveel vrouwen er in een bepaalde periode gebruik willen maken van hun zorg, vragen zij je vroeg in de zwangerschap je aan te melden. Neem tussen de 12 en 16 weken contact op met de organisatie waar jij graag kraamzorg van ontvangt.

Aangifte van de geboorte

Na de geboorte moet je binnen 3 (werk)dagen aangifte doen bij de gemeente waar je baby geboren is. De aangifte is op afspraak en je hebt een aantal dingen nodig:

  • Een geldig legitimatiebewijs
  • Het legitimatiebewijs van de moeder (indien je niet getrouwd bent)
  • Bewijs van geboorte
  • Trouwboekje (indien van toepassing)
  • Akte van erkenning van het kind (indien van toepassing)

Rotterdam: link naar website

Capelle aan den IJssel: link naar website

Borstvoeding

Het geven van jouw melk is goed voor je baby en heeft veel voordelen. Borstvoeding bevat alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft en het wordt beter verteerd en opgenomen vergeleken met andere voeding. Door de afweerstoffen die het bevat, beschermt het je baby ook tegen infecties.

De samenstelling van de melk past zich vanzelf aan zodat je baby altijd krijgt wat hij of zij nodig heeft.

Jouw lichaam heeft zich in de zwangerschap voorbereid op het geven van borstvoeding en je baby heeft aangeboren reflexen om aan de borst te drinken. Het geven van borstvoeding gaat echter niet altijd vanzelf, jullie zullen beiden moeten oefenen en leren. Meestal gaat het na ongeveer twee weken al heel goed. De kraamzorg zal in de eerste week veel hulp bieden en advies kunnen geven.

Voor meer informatie over borstvoeding kun je kijken op de website van La Leche League.

Flesvoeding

Het kan zijn dat je geen borstvoeding kunt of wilt geven. Kunstvoeding is dan een goed alternatief. Er zijn verschillende merken kunstvoeding waaruit je kunt kiezen. Zolang er op de verpakking staat dat het volledige zuigelingenvoeding voor 0-6 maanden is, maakt het niet uit welk merk je kiest. De kraamzorg zal je helpen met het klaarmaken van de flesjes en adviseren over de hoeveelheid en aantal keren dat je voeding geeft.