Zwangerschap

Controles en echo's

Controles

Zodra je weet dat je zwanger bent, kan je een afspraak maken voor een eerste kennismaking en controle op de praktijk. Je hebt hiervoor geen verwijzing van de huisarts nodig.

Tijdens je gehele zwangerschap kom je regelmatig op de praktijk voor controle. Bij iedere controle word je bloeddruk gemeten en vindt er lichamelijk onderzoek plaats waarbij de groei van je baarmoeder wordt gecontroleerd en naar het hartje van de baby wordt geluisterd. Later in de zwangerschap kunnen we ook voelen hoe je baby ligt en of het hoofdje of de stuit is ingedaald in het bekken. Natuurlijk is er elke controle ook genoeg tijd om te bespreken hoe het met je gaat en voor het stellen en beantwoorden van vragen. Er zullen controles zijn waarbij we het wat uitgebreider over bepaalde onderwerpen zullen hebben. Bijvoorbeeld over de voeding van de baby of over de bevalling. De duur en frequentie van de controles bepalen we samen.

De eerste bezoeken zullen in ieder geval wat langer duren, we maken kennis met elkaar en er wordt een dossier opgesteld met alle informatie die nodig is voor een goede begeleiding. Met al deze informatie zullen we een zorgplan opstellen die we samen bespreken zodat je precies weet wat er wanneer gaat gebeuren en waarom. Een zorgplan is echter altijd flexibel en kan aangepast worden indien dit nodig is.

Echo’s

De praktijk beschikt over een eigen echo-apparaat. Tijdens de eerste controle wordt een echo gemaakt om te kijken of er een vitale zwangerschap is. Dit houdt in dat we kijken naar hartactie. Ook wordt gecontroleerd of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt en hoeveel embryo’s er zijn. Deze echo kan via de buikwand worden gedaan maar soms is het nodig om een inwendige, vaginale echo te maken. Dit gaat natuurlijk altijd in overleg met jou.

Tussen de 10 -12 weken wordt een termijnecho gemaakt. De lengte (van kruin tot stuit) van de baby wordt gemeten en aan de hand daarvan wordt bepaald hoe ver de zwangerschap is en kan de uitgerekende periode worden vastgesteld. Ook deze echo wordt via de buikwand gemaakt maar er kan soms een inwendige, vaginale echo nodig zijn.

Als het medisch gezien noodzakelijk is, wordt er rond de 30 weken een groei-echo gemaakt. Tijdens deze echo wordt de hoofdomtrek, de buikomtrek en het dijbeentje van de baby gemeten. Ook wordt gekeken waar de placenta ligt en wordt de hoeveelheid vruchtwater opgemeten. Soms is het nodig dat deze echo later in de zwangerschap herhaald moet worden. De groei-echo kan op de praktijk of in het echocentrum gemaakt worden.

Bij ongeveer 35 weken zal er als er twijfel is over de ligging van de baby, een liggingsecho op de praktijk worden gemaakt. Er zal dan gekeken worden of de baby met het hoofdje naar boven of naar beneden ligt. Ook wordt gemeten of er voldoende vruchtwater is.

Prenatale screening

Je hebt in de zwangerschap de mogelijkheid om je baby te laten onderzoeken op een aantal aangeboren aandoeningen. Dit wordt prenatale screening genoemd en daaronder valt de screening op down-, edwards- en patausyndroom, de 13 weken echo en de 20 weken echo. Meer informatie hierover is te vinden op: https://www.pns.nl/prenatale-screeningen.

Screening op down-, edwards- en patausyndroom

Je kan in de zwangerschap een bloedonderzoek laten doen naar down-, edwards-, en patuausyndroom.  Dit onderzoek heet de NIPT.  De NIPT kan vanaf 10 weken zwangerschap. Er wordt bloed van de zwangere afgenomen en onderzocht. In het bloed van de zwangere zit DNA dat afkomstig is van de placenta. Op basis van dit DNA kan onderzocht worden of er aanwijzingen zijn dat de ongeboren baby down-, edwards- of patausyndroom heeft. Het onderzoek brengt geen risico met zich mee voor jou of je baby. Als je meer wilt weten over de NIPT dan kunnen we dat bespreken tijdens een van je eerste controles op de praktijk. In de folder “Informatie over de screening op down-, edwards- en patausyndroom” vind je ook meer informatie.

13 en 20 weken echo

De 13 en 20 weken echo’s zijn uitgebreide medische echo’s en worden ook wel structureel echoscopisch onderzoek genoemd (SEO). Bij beide echo’s wordt gekeken of je baby lichamelijke afwijkingen heeft, de baby wordt opgemeten en ook wordt gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater. Bij je eerste bezoek vragen we of je meer informatie wil over deze echo’s. Je bepaalt zelf of je de 13 en/of de 20 weken echo wil. Indien je voor een van deze echo’s of beide echo’s kiest, kunnen deze in onze eigen praktijk gemaakt worden door een daarvoor opgeleide echoscopist. Uitgebreide informatie over de 13 en 20 weken echo kun je vinden in de folder “informatie over de 13 en 20 weken echo“.